Finans- och Försäkringsbranschens Arbetslöshetskassa

Vad händer när jag blir arbetssökande?

 

Här kan du läsa om ersättningen i korthet

För att kunna få ersättning ska du vara anmäld på arbetsförmedlingen som arbetssökande. Du måste också befinna dig i Sverige och ha arbetat  i minst sex månader i viss omfattning under det senaste året.

För att vi ska kunna pröva din rätt till ersättning måste du skicka in dina tidrapporter (kassakort).

Om du har varit medlem i minst tolv månader kan du ha rätt till ersättning baserad på din tidigare inkomst. Du kan annars ha rätt till en lägre ersättning baserad på din tidigare genomsnittliga arbetstid

En period med ersättning är 300 dagar och den inleds alltid med sex karensdagar. Du får som mest ersättning fem dagar per vecka och den maximala ersättningen som betalas ut är 910 kronor före skatt per dag de första 100 dagarna och därefter 760 kronor.

Om du har eller har haft ett eget företag gäller särskilda regler. Som huvudregel kan en verksam företagare inte få någon ersättning från oss. Men det finns undantag.

Om du har studerat eller vill studera finns det också särskilda regler. Huvudregeln här är att du inte kan få ersättning från oss när du studerar. Men det finns även här undantag.

Har du varit helt sjuk- eller föräldraledig under en längre tid, kommer vi att beräkna din ersättning på arbete som ligger längre bakåt i tiden.

Mer om vad som gäller för dig som drivit företag, studerat eller varit sjuk- föräldraledig kan du läsa om i menyvalen till vänster. Du är också alltid välkommen att kontakta oss för att ställa din frågor!

Vill du ha hjälp med att hitta det du söker, kan du göra en sökning i fältet nedan:

Reglerna för ersättning och för medlemskap i en a-kassa regleras i lagar och förordningar. Du kan läsa lagen och förseskrifter via länkarna till Riksdagens hemsida och till Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF). Länkarna hittar du här till höger.

  

 

Användbara resurser/useful resources:

Så här ansöker du om a-kassa


Information in English     (and other languages)


Information på lättläst svenska


Swedbank - anmäla konto för utbetalning


 

Fler bra länkar

 

Hos Arbetsförmedlingen kan du få många bra tips!

- Hjälp med att fylla i CV

- Söka lediga jobb


Här kan du läsa lagtext från Riksdagen och föreskrifter från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).

- Lagtext                                  (1997:238, 1997:239)

- Föreskrift IAF